Afmeting: 40 m x 4 m
Gouden eeuw aan het IJ
Niemand hoeft meer te zoeken naar de entree van het Prorail- gebouw; van verre is het kunsthekwerk te zien en ‘De Moor de Dame en haar Hondje’ heten de bezoekers nu van harte welkom. Dankzij de vloerverlichting is het kunstwerk s’avonds ook heel goed te zien. Het kunsthekwerk verhoogd de waarde van de openbare ruimte en zorgt ervoor dat mensen zich veiliger voelen.
Inspiratiebron: Historisch onderzoek naar de betekenis van de locatie in de Gouden Eeuw bracht de kunstenaars op het spoor van de handel in ‘exotische’ kunstwerken. Met name de tafelstukken die via deze plek aan het IJ hun bestemming vonden in de rijke interieurs van de prachtige Amsterdamse grachtenhuizen, blijft de kunstenaars fascineren.
Het kunstenaarsduo Berkman en Janssens kreeg de opdracht om de entree van het ProRail gebouw aan de Amsterdamse de Ruyterkade herkenbaar te maken en te verfraaien. “We hebben onderzoek gedaan naar de geschiedenis van deze plaats, naar de functie van het IJ en de kunstschatten die hier via het water aan wal kwamen. Voorwerpen van zilver, goud en keramiek uit alle windstreken kwamen naar Amsterdam. Vormen van grote decoratieve schoonheid. Dat was uitgangspunt voor het ontwerp”, aldus Berkman. ‘De Moor, de Dame en haar Hondje’ wordt ’s nachts vanuit de vloer aangelicht. Naast een verhoging van het veiligheidsgevoel zorgt dit ook voor de sprookjesachtige uitstraling.
Kunstwerken van Margot Berkman bevinden zich vaak op plekken waar mensen doorheengaan, passeren en verder gaan. Daar scheppen de werken, zoals ze zelf beschrijft, ruimte, “alsof je door een kijkdoos kijkt en je eigen verhaal bedenkt, het idee van een andere wereld, een sprookjeswereld.”