Margot Berkman | Koraaldrift Heliomare Wijk aan Zee 2023
26222
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-26222,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-2.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Koraaldrift Heliomare Wijk aan Zee 2023

Koraaldrift (2023) – Margot Berkman

2 NOVEMBER 2023 WORDT BIJ HELIOMARE  DE BEELD-INSTALLATIE KORAALDRIFT IN DE NIEUWE COMPOSITIE ONTHULD 

(website in process)

 

 

Persbericht van Revalidatie centrum Heliomare 

Wijk aan Zee, 24 oktober 2023 

Onthulling kunstwerk Koraaldriftvan Margot Berkman bij Heliomare Een beeld van hoop 

Margot Berkman, bekend van het vervaardigen van vele kunstopdrachten in de openbare ruimte o.a. van het monument voor Koning Willem Alexander, zal op donderdagmiddag 2 november om 17.00 uur haar kunstwerk ‘Koraaldrift’ schenken aan Heliomare als dank voor alle hulp die zij bij haar revalidatie heeft ontvangen. Samen met Jan Welmers, bestuurder van Heliomare, onthult zij de beeldengroep. 

Berkman is geïnspireerd door de natuur en met name door zeewieren. Zeewier zorgt voor meer dan 54% van de zuurstof in de wereld. Koralen leven in symbiose met zeewier. Als zeewier sterft, gaat het koraal ook dood door gebrek aan zuurstof. 

Berkman was in december 2021 op Bonaire en deed o.a. filmend en schilderend onderzoek naar hersenkoraal. Ze had ontdekt dat grote formaties hersenkoralen na een jaar lang wit en gebleekt te zijn geweest, toch opnieuw in volle kleurenpracht tot leven kwamen. Herstel blijkt mogelijk. Dat devies werd later haar lijfspreuk. 

Ironisch genoeg werd zij twee weken later op Bonaire bij het hardlopen van achteren aangereden en belandde zij met haar hoofd tegen een boom. In coma werd Berkman in het ziekenhuis opgenomen en werd hersenletsel geconstateerd; ze kon en wist niets meer en zat in een rolstoel. Uiteindelijk mocht ze in mei 2022 bij Heliomare beginnen met revalideren. De beeldengroep ‘Koraaldrift’ heeft Berkman tijdens haar revalidatieperiode vervaardigd in haar eigen atelier in Zandvoort aan Zee. Ze is al ver gekomen maar is nog steeds herstellende. Het levende bewijs van haar devies: Herstel blijkt mogelijk. 

De beeldengroep ‘Koraaldrift’ 

Vijf koraalachtige structuren omringen een bijna vier meter hoge, naar de hemel reikende zeewierachtige vorm die op de top van een duin staat.
Deze sculpturen vormen gezamenlijk het kunstwerk ‘Koraaldrift’ en zijn aan het belevingspad geplaatst bij de hoofdentree van het centrum voor specialistische revalidatie van Heliomare. Het kunstwerk is met zijn afmeting van 9 x 7 meter en 3,8 m hoog een echte blikvanger, voor zowel patiënten, medewerkers als bezoekers. Overdag zijn de beelden stralend wit, maar zodra de schemer intreedt, wordt het kunstwerk sprookjesachtig verlicht, als het levend koraal in de onderwaterwereld. 

Het kunstwerk vertelt het verhaal over de veerkracht van de natuur, van het lichaam en van de geest. Het wijst je op een andere, langzamere wereld. De bijzondere vormen komen voort uit bij haar onderzoek naar de vele soorten hersenkoraal naar boven. De koralen voeren onder water de strijd om hun bestaan. Ze laten zien, gekleurd en minder gekleurd, of hun levenskracht afneemt of juist groter wordt. Boven water zijn ze in het glooiende duin neergestreken. Samen vormen de beeldelementen een bijzonder tussenlandschap. Ze nodigen je uit om daar even bij stil te staan, en na te denken: Zijn we boven of onder water? 

Hersenletsel en hersenkoraal 

Voor iemand met hersenletsel ontstaat een andere realiteit, een andere wereld. Net als de onderwaterwereld, wordt je wereld ‘langzamer’. Door gevoeligheid voor licht en geluid, vermoeidheid, verminderde concentratie en lichamelijke klachten, vertraag je. 

Margot Berkman gelooft dat je met goede begeleiding en sterke wilskracht je dromen kan verwezenlijken en hoopt dat deze beeldgroep een inspiratiebron is voor iedereen die meer wil bereiken in zijn leven. Als dank aan Heliomare en alle gedreven therapeuten en medewerkers, schenkt ze haar op hersenkoraal geïnspireerde beeldengroep Koraaldrift. 

 

Filosoof en tentoonstellingscurator Katja Rodenburg schrijft:

 

In de beeld-installatie Koraaldrift wijst Margot Berkman je op een andere, langzamere wereld. Zijn we boven of onder water? Bijzondere vormen komen bij haar onderzoek naar de vele soorten hersenkoraal naar boven. De koralen voeren onder water de strijd om hun bestaan. Ze laten zien, gekleurd en minder gekleurd, of hun levenskracht afneemt of juist groter wordt. Boven water zijn ze in het duin neergestreken. Samen vormen de beeldelementen een bijzonder tussenlandschap. Ze nodigen je uit om daar even bij stil te staan, en na te denken: tussen hier en daar.

 

Locatie: Hoofdentree Heliomare, Wijk aan Zee

Opdrachtgever: Heliomare

formaat:  6 x 6 x 3,5 meter

 

materiaal: kwartszand, gipsdispersie, LED verlichtingsprogramma

 

Category

Commissions, Exhibitions, Public Area, Sculptures